Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. (Om jag använder färsk timjan och basilika tillsätter jag dem i slutet med räkor och musslor.) Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.
Tips! Vitlöksmajonnäs kan du göra lätt genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 3–4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar.