Morotssoppa

Ingredienser
Recept för 2 personer
Morotssoppa
- 500 g morötter
- 1/2 gul lök
- 2–3 cm färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk smör
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk curry
- 5 dl hönsbuljong
- 1/2 dl vatten + 2 tsk citronsaft
- 1 tsk honung
- salt
- peppar
- 1/2 kruka färsk koriander
Citronklick
- 1 citron, skalet
- 2 dl kesella (1 %)
- Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök.
- Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt steka i 5 minuter. Slå på buljong och citronvatten. Koka tills morötterna mjuknat, cirka 15–20 minuter.
- Riv citronskalet och blanda med kesellan.
- Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med lite honung, lite extra citronsaft, salt och peppar.
- Fördela soppan i skålar, lägg hälften av citronkrämen i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander.