Köttbullar
- 500 g fläskfärs
- 1 schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk fisksås
- 1 msk strösocker
- salt
- vitpeppar, nymald
- neutral matolja, till stekning
Nouc Cham
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1 thaichilifrukt, finhackad (röd eller spansk pepparfrukt)
- 2 limefrukter, pressad saft
- 0,5 dl fisksås
- 0,5 dl vatten, kokett
- 3 msk strösocker
Servering
- 0,5 spetskål
- 0,5 gurka
- 1 morot
- 2-3 msk färsk koriander, grovhackad
- 0,5 dl jordnötter, grovhackade
Gör så här
Köttbullar
- Lägg färsen i en bunke.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Blanda ner samtliga ingredienser ordentligt i färsen.
- Forma små köttbullar av färsen och stek i en stekpanna med olja tills de är genomstekta och frasiga.
Nouc Cham
- Blanda samman alla ingredienser till dressingen och häll upp i en skål.
Servering
- Skär kålbladen i mindre portionsbitar och lägg ut på ett fat.
- Skala och kärna ur gurkan och skär den i tunna strimlor, eller finhacka den.
- Skala och skär moroten i tunna strimlor med en julienneskärare eller en vass kniv.
- Fördela köttbullarna i kålbladen och toppa med strimlade grönsaker, örter och hackade jordnötter.
- Ringla över någon matsked dressing och servera resten vid sidan om.